Monday, October 25, 2010

JSF Giris

Bu yazi asagindaki linkten kopyalanmistir Fatih Celk hocamizin elline emegine saglik Fatih hocanin yazilarini ve bu yaziyi su linkten bulabilirsiniz http://www.fatihcelik.org/2009/11/jsf-tutorial-1-giris/
Nedir?

JSF (JavaServer Faces) JEE uygulamalarının web arayüzünü inşa etmek için oluşturulan, Javanın standart web frameworküdür.JEE uygulamalarında web arayüzleri oluşturmak için Java servlet, java server pages(JSP) , Struts, Apache Wicket gibi çok sayıda framework bulunur(Tabi web uygulamalarında çığır açan java appletlerini de unutmamak lazım). JSF de bunlardan bir tanesidir.
JSF Mimarisi

JSF ,JSP ve Servlet’ların üzerine kurulmuştur.Bu var olan teknolojilerle MVC yaklaşımını birleştirir.

                                                               JSF Mimarisi

JSF MVC mimarisini de destekler.Hatta JSF’nin ortaya çıkmasındaki en büyük etkende JSP’nin MVC’yi kendi içerisinde destekleme konusundaki sıkıntılarıdır.MVC(Model-View-Controller) basitçe iş ve sunum mantığının birbirinden ayrılması olarak düşünülebilir.MVC hakkında daha fazla bilgi için buraya bakabilirsiniz.

                                                                   MVC yapısı

Sonraki resimde de JSF nin MVC’yi nasıl uyguladığı görülmektedir.



JSF'nin MVC'yi uygulaması
Neden JSF?

Yazının başında da belirttiğim gibi çok sayıda Java web frameworkü bulunmakta.Peki neden JSF?
             - Herşeyden önemlisi JSF bir Java standardıdır.
             - Sektördeki önemli firmaların (IBM, Oracle…) JSF’ye olan desteğide onu bir adım öne çıkarır.
             - Farklı JSF implementasyonları bulunur.(Sun Reference Implementation, Apache MyFAces..)Bu da bize projemizin gerekliliklerine göre seçim yapabilme özgürlüğü sağlar.
             - Bileşen yönelimlidir.
             - Çok sayıda 3. parti bileşen kütüphanesi bulunur(Richfaces, Icefaces, Primefaces,Trinidad,Tomahawk…).

Şu anda JSF’nin 2.0 versiyonu bulunmaktadır.Ancak ben bu tutorial serisinde JSF 1.2 yi anlatacağım.Çok derinlere inemeyeceğim için bunun çok problem olacağını zannetmiyorum.Daha ileriki makalelerde JSF 2.0 ile gelen yeniliklere de değineceğim.

Bu ilk makalem JSF ye basit bir giriş niteliğindeydi.Bir sonraki makalede geliştirme ortamının kurulumu ve ilk örneğimizi yapacağız.Herkese iyi çalışmalar.

No comments:

Post a Comment